Kapitel 6 – Att starta ett maraton (Palle Lundberg)

Posted on

Att starta ett maraton

Fyra dagar före julafton 2012 får jag besök av tre laddade män. De vill något. Efter en stunds fixande med projektor och dator fyller deras budskap hela väggen på mitt arbetsrum i Rådhuset: ”Vi vill starta ett maratonlopp i Helsingborg”. Det bubblar i mig, och det rycker i benen. Vilken kanonidé! Några veckor tidigare antog Helsingborgs kommunfullmäktige en ny vision Helsingborg 2035. Helsingborg har bestämt sig för att bli staden för dig som vill något. Och det här var precis i visionens anda.

Tack för klappen

De tre männen är Anders Williamsson, en känd affärsman i Helsingborg, hans son Simon Wikstrand och dennes svåger Andreas Gartmyr. Simon och Andreas berättar passionerat att de vill lägga loppet genom alla stadsdelar från söder till norr för att visa upp vår fantastiska stad Helsingborg. De vill få ut människor på gator och torg för att locka till en folkfest. JA! Jag säger såklart ja till deras idé. Och jag lovar att hjälpa till med kontakter. Jag tipsar också att de kan söka ekonomiskt bidrag från stadens nyinrättade evenemangsfond. ”Tack för den här julklappen!” säger jag när vi skakar hand när mötet är slut.

Tro på andra

Jag känner igen mig själv i Simon och Andreas. När jag var i deras ålder så hade min kompis Håkan och jag en dröm om att skapa en riktigt bra ungdomsverksamhet i IFK Växjö. Vi var själva aktiva friidrottare med egna idrottskarriärer men vi tyckte inte att klubbens ungdomsverksamhet var tillräckligt bra. Vi hade idéer, engagemang, mod, målmedvetenhet, driv och vi var beredda att lägga hur mycket tid som helst på att förverkliga vår dröm. Det enda vi behövde var vuxna som trodde på oss och som stöttade en aning i bakgrunden. Vi testade, misslyckades, justerade, prövade igen och lyckades till slut. Något år senare utsågs IFK Växjö till Smålands bästa ungdomsförening. Jag lovade mig själv redan där och då att om jag någonsin kommer i situationer där jag kan stötta andra unga människor att förverkliga sina livsdrömmar så ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till.

En dröm går i uppfyllelse

”10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, SPRING!” Det är den 13 september 2014 och jag startar 3300 löpare i Helsingborgs första maratonlopp tillsammans med Simon och Andreas. Killarnas dröm har gått i uppfyllelse! Resten är, som ni vet vid det här laget, historia.

Fantastiska ambassadörer

Simon och Andreas är idag fantastiska ambassadörer för Helsingborg! Och Helsingborg Marathon är ett lysande exempel på vad passionerade människor kan åstadkomma. Deras resa har inte varit spikrak, men de har (nästan) aldrig tvivlat på sin idé. Jag hoppas verkligen att fler vågar och vill pröva sina livsdrömmar i Helsingborg. Gör det du med. Du kan också lyckas!

Helsingborg är staden för dig som vill något!

Palle Lundberg

Stadsdirektör i Helsingborg sedan 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.